Väderlänkar

Samlade väderlänkar och hur jag tänker kring kite-prognoser i Åre samt hur vädret och prognoserna påverkar säkerheten på fjället. Dessutom har jag lagt upp länkar till aktuellt väder för dig som redan är på plats och vill veta hur verkligheten ser ut.

Hör gärna av dig med frågor och om vad jag tror om möjligheterna att kita i och omkring Åre.

Prognoser

SMHI

Huvudinformation kring väder och vindar hämtar jag normalt från SMHI som jag upplever oftast visar rätt. Tänk dock på att platsen som SMHI refererar till är otydlig och att det i bergsmiljö kan vara mycket olika vind beroende på plats och höjd över havet.

www.smhi.se

Windy

Utöver SMHI använder jag Windy som huvudapp för att se luftströmmar över tid och för att kunna se vind på olika höjd. Genom att använda reglaget som visar “Marken” och dra det till 900 meter så vet jag hur luftströmmarna ser ut ungefär där kalfjället börjar.

www.windy.com

Väderstationer

Draklanda – Holfuy

Åre Skärm- och Drakflygklubb (ÅSDFK) har en Holfuymätare som sitter på klubbstugan vid Draklanda. nedanför VM8. Den sitter lite i lä så räkna med att den visar 2-4 m/s för lite jämfört med mitt på sjön, men den ger i alla fall en bra indikation på riktning och styrka.

Vindmätare Draklanda – https://holfuy.com/en/weather/1230

ÅSDFK – Flygare.nu

Hummelstugan

ÅSDFK har också en mätare vid Hummelstugan, vid Hummelliftens bergstation. Den står i lä när det är för mycket nord och även på nord-ostlig vind och sydliga vindar kan den visa stora variationer på medel och byvind, större än man kan förvänta sig på sjön. Men på ostlig och västlig riktning så visar den bra värden för den som vill upp på fjället. Vill du kita på sjön så visar den ofta ca 5 m/s mer än vad det är på sjön.

Vindmätare på Hummeln – http://meac.se/sub_2/hummeln/wind.asp

Skistar

Skistars detaljerade väderinformation är svår att hitta på deras hemsida. Tyvärr så visar den inte vindriktning men med hjälp av de andra stationerna så kan man bygga upp en uppfattning om vind på olika höjd.

Skistars app och hemsida visar bara prognoser, men denna länk visar de verkliga värdena.

SKISTAR – https://www.skistar.com/sv/vinter/vader-backar/detaljerad-vaderinformation/

Vägverket

Vägverket har mätare efter vägen och de som ger mest rättvis styrka är Gevsjöns mätare och Ånn’s mätare. Mätarna är till för att visa vinden på vägen så de står alla lite i lä.

Vägverket – https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=2%2F549797.57%2F6927074.01%2F&Layers=RoadWeather%2BTrafficCameras%2B

WordPress Cookie-tillägg av Real Cookie Banner